Tegenwoordig worden de zomers steeds warmer en de winters steeds langer. Dit kan de temperatuur in uw huis onaangenaam maken, zeker als uw huis niet goed geïsoleerd is. De isolering speelt hier een hele grote rol en is erg belangrijk. Als uw huis goed is geïsoleerd door goede ramen en dikke wanden dan komt u al een heel eind. Maar het allerbelangrijkst is de dak isolering. In deze blog leest u meer over de verschillende soorten dakisolatie.
Waarom dakisolatie?
Warme lucht stijgt op en kan snel door het dak uw huis verlaten, wat voor een heel koud in de winter kan zorgen. Een goede isolering zorgt er in de zomer ook voor dat wanneer de zon op uw dak schijnt, het uw huis niet verder opwarmt en de zon als het waren terug reflecteert. Dak isolering kan dus veel voor u doen en moet niet over het hoofd worden gezien.
Verschillende soorten dak isoleringen
Er zijn verschillende soorten dak isoleringen en ieder heeft andere eigenschappen en kwaliteiten. Sommige zijn beter voor platte daken en andere beter voor schuine daken, sommige zijn ecologisch beter verantwoord en andere zijn weer goedkoper. Voor ieder en alle is er wat wils, u kunt zelf bepalen welke het beste is voor uw dak.
Minerale wol
Zo is er minerale wol. En ook daar zijn nog verschillende soorten van. De wol wordt namelijk gesponnen uit draden en dit kan worden gedaan van gesmolten glas, glaswol, of gesmolten steen, steenwol. De draden worden op een speciale manier bij elkaar gevoegd zodat er een wolachtige textuur ontstaat. Deze “wol” wordt uiteindelijk samengeperst en dient zo als isolatiemateriaal. Voordelen van minerale wol zijn dat het goed warmte binnen houdt, dat het geen vocht opneemt, dat het niet brandbaar is, het volledig recyclebaar is en redelijk goedkoop is. Doordat het geen vocht opneemt, kunnen er ook geen schimmels ontstaan in de isolatielaag. En dat het niet brandbaar is, is ook heel belangrijk, aangezien sommige isolatiematerialen erg brandbaar zijn en een gevaar kunnen vormen voor uw gezin.
Daarnaast heeft minerale wol ook geluidsisolerende eigenschappen. Nadelen van dit isolatiemateriaal zijn voornamelijk dat het materiaal irritatie kan geven. Bij het aanbrengen van de isolatie kan het bij inademing grote irritatie in de longen veroorzaken en bij direct contact ook extreme jeuk. Dit is eigenlijk het enige nadeel. Zorg er dus voor dat bij het aanbrengen van minerale wol als isolatie u handschoenen en een stofmasker draagt om uzelf zo te beschermen.
Kunststof isolatie
Dan is er ook nog kunststof isolatie. Ook hier zijn verschillende soorten van, namelijk PIR, PUR, EPS, XPS. Al deze kunststof isolatiematerialen bestaan uit chemische schuimen die op basis van aardolie zijn gemaakt. De voordelen van kunststof isolatie is dat het een hoge isolatiewaarde heeft, hoger dan mineraal wol bijvoorbeeld, terwijl het minder dik is. Nadelen van kunststof isolatie is dat het akoestisch niet goed isoleert en dat het niet het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal is.
De meest populaire vorm van kunststof isolatie die vaak wordt gebruikt, is PUR. PUR kunt u spuiten en kan zo dus gemakkelijk worden aangebracht en kan dus ook tussen, op en onder allerlei dingen worden gespoten. Het schuim kan in allerlei diktes worden aangebracht en is daarom ook zo populair. PIR is net zoals PUR een schuim dat u kunt spuiten, EPS en XPS zijn platen die u gemakkelijk kunt snijden om uw dak te passen en zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken.
Ecologische isolatie
Als laatste is er nog ecologische isolatie. Ecologische isolatie is zoals de naam als voorstelt het beste voor het milieu. De isolatie wordt gemaakt uit natuurlijke en zo goed als niet uitputbare grondstoffen, het zijn allemaal plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen die worden gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn schapenwol, papierbrokken, houtwol en kurk. Alle hebben natuurlijke andere eigenschappen. Maar over het algemeen zijn alle ecologische isolatiematerialen milieuvriendelijk, niet irriterend, hebben ze een hoge warmteopslagcapaciteit en een goeie vochtopname. Daarom zijn het hele goede materialen om mee te werken. De enige nadelen zijn dat ze vrij duur en wat moeilijker te verkrijgen zijn.
Verschillende manieren om de dakisolatie aan te brengen
Daarnaast zijn er ook nog verschillende manieren om uw dak te isoleren, dit kan bijvoorbeeld aan de binnenkant, tussen het dak en de dakbedekking in, of er bovenop. Dit ligt heel erg aan uw soort dak en waar uw huis staat. Of er veel zon op het dak komt of niet heeft ook nog is invloed. Een schuin dak isoleren gaat bijvoorbeeld op de volgende manier.
Laat uw dakisolatie vakkundig aanbrengen
Om hiervoor de beste keuze te maken is het verstandig om contact op te nemen met een expert, zoals de medewerkers van Haarlem dakdekkers, die alles over dakbedekkingen en dakisolatie weten. Zij kunnen u helpen met kiezen welke soort isolatie het beste bij u en uw huis past. De dakdekkers geven ook advies op welke manier het materiaal het beste kan worden toegepast.